donderdag 25 oktober 2007

Sri Braja Mandala Parikrama dag 1

Vrijdag 26 oktober is het Sri Sarad Purnima. De Kartika-vrata begint. Er zal een Sankalpa (gelofte) voor de parikrama bij Kesi-ghata afgelegd worden. Samen met het Verdwijngsdag festival van Sri Srimad Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja wordt ook het festival voor de installatie van Sri Sri Radha-Krsna, Mahaprabhu in Gopinatha Bhavan op deze dag gevierd.

De gelofte wordt afgelegd onder de begeleiding van Srila Gurudeva en andere Vaisnavas. Na de gelofte wordt er o.a. beloofd om gedurende deze maand:



- De waarheid te spreken
- Celibaat te leven
- Op de grond te slapen
- Anderen te vergeven voor hun overtredingen
- Te baden in de heilige rivieren en vijvers
- Alleen prasadam te eren
- Harinam-kirtan op tulsikralen te doen
- Samen met de Vaisnava's harinam-sankirtan te doen


Het is de bedoeling dat de pelgrims tijdens de parikrama respectvol zijn tegenover iedereen, de murti-vormen en de heilige plaatsen die bezocht zullen worden tijdens de parikrama. Behalve wat er wél gedaan moeten worden, zijn ook geloftes voor wat niét gedaan wordt:


· Boos worden
· Geweld tegen bomen, planten en dieren op het parikrama pad
· Disrespect tegen brahmanen, Vaisnava’s en murti-vormen van God
· Scheren
· Doden van insecten en andere levende wezens
· Bekritiseren van anderen


Voor wie niet fysiek aanwezig kan zijn in India voor de parikrama wordt het aangeraden om mentaal aanwezig te zijn door zich de plekken die bezocht worden te heugen. http://www.purebhakti.tv/ helpt een handje mee door zoveel mogelijk video opnames uit te zenden.

De Kartik (okt-nov) maand is een zeer fortuinlijke maand voor spirituele groei. Deelname aan Sri Braja Mandala Parikrama, fysiek en/of mentaal onder de begeleiding van Sri Guru en Vaisnava’s garandeert succes!

Geen opmerkingen: