maandag 14 januari 2008

Tridandisvami Sri Srimad Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaja

MAKARA SANKRANTI



Dandavat pranam. Alle eer aan Sri Sri Guru en Gauranga.

Dinsdag 15 januari 2008 is Makara-sankranti, de dag dat de Ganga in deze wereld neerdaalde. Srila Narayana Maharaja gaf een lezing over deze heilige dag in Hindi. Een samenvatting van de vertaling door Sripad Madhava Maharaja is als volgt:

Er zijn vele lijnen op de aarde, zoals de Evenaar, de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring. In het Sanskriet worden deze lijnen rekhas genoemd. In Vedische Astronomie worden deze rekhas, Bhumadhya-rekha, Karka-rekha, en Makara-rekha genoemd. De zon is tijdens het rondtrekken altijd ergens tussen deze lijnen. De dag dat de zon het dichtste komt bij Makara-rekha wordt Makara-sankranti genoemd. Hierna komt het terug naar één van de andere twee lijnen.

Surya, de zon, geeft de potentie om te leven aan de levende wezens. Door de connectie met Surya is Makara-Sankranti heel fortuinlijk. Op deze dag neemt bijna iedereen die een connectie heeft met Vedische of Indiase cultuur een bad in de Godavari, Yamuna, Ganga of in welke rivier dan ook, of in de oceaan. Dit gebeurt vooral in India, maar ook tot een zekere hoogte in andere plaatsen in de wereld. Op deze dag is het heel gunstig om donaties te geven aan anderen. Yudhisthira Maharaja gaf zoveel uit aan liefdadigheid op deze dag dat hij en zijn familie niets meer over hadden. Hij werd hiervoor geprezen over de hele wereld.

Terwijl hij aan het rusten was die nacht vlogen een groep zwanen voorbij. Ze spraken met elkaar. Eén zwaan zei: “Ik heb nog nooit zo’n grote donateur als Maharaja Yudhisthira gezien.”

Een andere zwaan antwoordde: “Verheerlijk hem niet zoveel. Als je wilt weten wie de beste donateur is, het is Reikhya Muni.”

"Hoezo?"

"Yudhisthira is een grote keizer.
Zijn rijkdom is ongeëvenaard. Daarom, ondanks dat hij zoveel geeft, geeft hij alleen een deel van zijn rijkdom. Reikhya Muni heeft geen koninkrijk – niets. Hij doet Silanache Vrtti. Als de landbouwers granen van het veld halen valt er iets daarvan op de grond. Deze Muni komt dan en verzamelt die granen. Zoals gerst en tarwe. Hij maakt ze schoon, braadt ze en distribueert ze daarna. Hij denkt nooit aan zijn eigen welzijn.”

Yudhisthira Maharaja luisterde naar dit alles omdat hij de taal van de vogels begrijpt. De volgende dag vroeg hij aan Krsna: “Wie is Reikhya Muni?” Hij vertelde Krsna wat de vorige nacht was gebeurd. Krsna bracht hem toen naar Reikhya Muni die onder een ossenkar woonde. Ze offerden pranam aan hem en daarna spraken ze met elkaar.

Als iemand donaties geeft op deze gunstige dag zal hij in zijn volgende leven geen tekortkomingen hebben. Dit komt doordat deze dag in relatie staat met de zon, die leven geeft.

14 januari, 2000 [De informatie tussen haakjes is gegeven door Sripad Madhava Maharaja, Srila Narayana Maharaja's dienaar.]

Gisteren was Makara-sankranti, de neerdaling van de Ganga rivier. Alle Indiërs, zelfs die ver weg van de Ganga wonen, zullen hoe dan ook ernaar toe gaan om een bad te nemen. Toen ik een kleine baby was in India nam ik altijd een bad met mijn vader op deze dag. Ik herinner me dat ik erin sprong, ondanks dat het heel koud was. Op deze dag zijn al de ghats om te baden vol met honderden duizenden mensen.

[Tijdens een darsan een dag later vroeg een Indiase gast aan Srila Maharaja over het voordeel van het geven van donaties op de gunstige dag van Makara-sankrati. Srila Maharaja antwoordde dat het beste en de enige waardevolle te geven donatie het geven van Hari-katha en Krsna bewustzijn is.]


Typisten: Pitambari dasi, Nandini dasi, en Madan Mohini dasi
Redacteur: Syamarani das

Vertaald uit het Engels voor Bhakti Holland

Geen opmerkingen: